En dan zit je ineens thuis

De Corona Crisis: en dan zit je ineens thuis!

En dan zit je ineens thuis. Dan wordt er gezegd dat je thuis mag gaan werken of misschien is er wel helemaal geen werk meer mogelijk omdat de deuren van het bedrijf dicht moeten. Tja … en dan.

En dan kom je thuis en is alles erg onwennig. Misschien ga je dan wel de klusjes doen, waar je voorheen niet aan toe kwam. Of je pakt je rust even helemaal; lekker bijtanken, slapen en luieren.

Versnipperd?

En dan komt er een moment, dat je niet precies weet hoe je met je dagindeling omgaat. Je merkt dat je versnippert raakt. Je begint met 1000 dingen tegelijk en niets maak je af. Je duikt savonds je bed in met een onbestendig gevoel. in ieder geval niet het gevoel van voldoening en rust.

Dit is het proces .. Dit is waar je doorheen gaat. En dan heb je behoefte aan een dagindeling en aan activiteiten die je voldoening geven. Het mag ook allemaal een tandje minder snel gaan. Het is wennen, ja wennen aan een nieuwe situatie.

Dagindeling: Structuur

Voorheen was de dagindeling een automatisch onbewust proces. Je stond op en ging onder de douche, tanden poetsen en ontbijten, of nam je ontbijt mee naar het werk. Je deed je werk, lunchte met collega’s en je ging savonds weer op weg naar huis. Misschien wel via de sportschool en dan at je thuis  alleen of samen met je huisgenoten, misschien nog een beetje werken of tv kijken en naar bed.

Dat is dan nu helemaal anders, de omgeving is bekend, maar de dagindeling volgens je gewoontes ( dat is  je automatisch onbewuste gedrag) is weg! Althans je bent je ervan bewust geworden dat het anders moet. Je zit nog in een productie flow. Ook dat mag anders, je mag de tijd nemen voor alles wat je doet. Ook dat is wennen.

Hierin is het weer zo duidelijk dat ons onbewuste gedrag wel 95% van ons gedrag is. Slechts 5% van ons gedrag is bewust. Dat onderbewuste is een recorder en draait elke keer hetzelfde programma af. Nu word jij je er ineens bewust van. En nu mag jij nadenken over wat je dan vanaf nu gaat doen, hoe je het gaat doen en wanneer je wat gaat doen. Dat is niet altijd makkelijk en je zult niet altijd direct er een antwoord op hebben. Sterker nog, je zal het misschien weer helemaal opnieuw moeten uitvinden.

Handje hulp

En dan is het fijn als je soms wat hulp erbij krijgt.  Je moet het dan wel alleen doen, maar je hoeft het niet alleen uit te vinden of te verzinnen.

 

Het is ook belangrijk dat je er weer plezier in gaat krijgen en dat je minder stress ervaart. Inmiddels staat stress op de loer. Zowel de hoeveelheid informatie die je over het Corona virus krijgt en de informatie over de economie die dreigt in te storten. Ook de onzekerheid over de periode dat het gaat duren en je  mogelijk in een isolement zal raken. Over het feit dat niemand het echt weet, omdat niemand het ooit eerder heeft meegemaakt. En stress is een slechte raadgever, maar stress tast ook het immuunsysteem aan. Het zorgt ervoor dat we continu ‘aan’ staan en dat noemen we dan chronische stress. Dat was nooit de bedoeling van stress. Stress was goed in de oertijd, wanneer je moest vechten of vluchten voor wilde dieren. Of voor vrouwen met hun kinderen om de harmonie erin te houden omdat je met velen mensen in een ruimte ( grotten ed.) moest zitten en zorgen dat er geen ruzie uitbrak.  Maar stress zit tussen onze oren, wat we erover be-denken en hoeveel we van onszelf moeten. En wetenschappelijk is het bewezen dat mensen die mediteren over het algemeen minder stress ervaren. Of liever gezegd, makkelijker om kunnen gaan met stress. En wat is mediteren dan? Eigenlijk is het stilzitten en bewust ademen. Onze adem is onze 1e levensbehoefte. En daar denken we eigenlijk niet over na… maar het is essentieel voor een kwalitatief goed leven. ( vraag het maar aan een Corona patient…). Dus wees je bewust van je ademhaling en neem eens de tijd, die heb je nu toch meer, om meer aandacht hieraan te besteden. Adem in en adem uit!

 

Plaats een reactie